Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Αφιέρωμα Django Reinhardt


Γεννήθηκε στο Liberchies, Pont-à-celles, του Βελγίου στις 23 Ιανουαρίου 1910 και το ψευδώνυμο "Django" σημαίνει στα ρομαϊκά "είμαι ξύπνιος"(i awake).

Πέρασε τα νεανικά του χρόνια στη Ρόμα σε καταυλισμούς τσιγγάνων κοντά στο Παρίσι, παίζοντας μπάντζο, κιθάρα και βιολί από μικρή ηλικία.
Η οικογένειά του κατασκεύαζε έπιπλα από ζαχαροκάλαμο για τα προς το ζην, αλλά περιελάμβανε πολλούς καλούς ερασιτέχνες μουσικούς.

Ξεκίνησε για πρώτη φορά να παίζει μουσική με ένα βιολί και μετέπειτα συνέχισε με ένα είδος μπάντζο-κιθάρας που του είχε δωθεί ως δώρο.
Η πρώτη γνωστή δισκογραφική δουλειά για τον Django Reinhardt έγινε το 1928 στην οποία και ο προαναφερθείς έπαιζε μπάντζο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν επηρεασμένος από δύο παλαιότερους μουσικούς τσιγγάνος, τον Gusti Mahla(μπάντζο) και τον Jean "Poulette" Castro(κιθάρα). Κατάφερε να βγάζει τα προς το ζην από την μουσική στα πρώτα εφηβικά του χρόνια όντας τυπικής εκπαίδευσης και λαμβάνοντας τη βασική παιδία μεχρι και την ενηλικίωση του.

Σε ηλικία 18 ετών ο Reinhardt τραβματίζεται από μια φωτιά που ξέσπασε στο τροχόσπιτο όπου διέμενε με την πρώτη του γυναίκα την Florine "Bella" Mayer. Η γυναίκα του για να καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες που είχαν αυτή και ο συζηγος της έφτιαχνε λουλούδια από χαρτί και ζελατίνη. Συνεπώς το σπίτι τους περιείχε πολλά έφλεκτα υλικά.
Γυρνόντας απο μια παράσταση αργά το βράδυ ο Reunhardt σκόνταψε και έριξε ένα κερί προς την μεριά του κρεβατιού. Την ώρα που η οικογένεια του και οι γείτονες έσπευσαν να τους σώσουν ο Django είχε ήδη εγκαύματα 2ου και 1ου βαθμού στο μισό του σώμα. Το δεξί του πόδι είχε παραλύσει και το τρίτο και τέταρτο δάχτυλο του αριστερού του χεριού είχανε καεί άσχημα. Οι ιατροί πιστεύανε οτι δεν θα κατάφερνε να παίξει ξανά ποτέ κιθάρα και τον προορίζανε για ακροτηριασμού του ενός ποδιού του.Ο Reinhardt αρνήθηκε να μπει στο χειρουργίο και έφυγε μετά από λιγο καιρό από το νοσοκομείο' κατάφερε να περπατήσει μέσα στον επόμενο χρόνο με την βοήθεια ενός μπαστουνιού από ζαχαροκάλαμο.
Ο αδερφός του Joseph Reinhardt, ένας επιτυχημένος κιθαρίστας, του αγόρασε καινούρια κιθάρα. Με αρκετή προσπάθεια και εξάσκηση, ο Django κατάφερνε να ξαναμάθει την τέχνη του με έναν τελείως διαφορετικό τροπο έχοντας δυο (τρίτο και τέταρτο) δάχτυλα μερικώς παράλυτα. Κατάφερε να παιξει όλα του τα κιθαριστικά σόλο μόνο με δύο δάχτυλα ενώ χρησιμοποιούσε τα άλλα δύο μόνο όταν έπαιζε συνχορδίες.

Οι πιο γνωστές δημιουργίες του έχουν γίνει τζαζιστικές αξίες όπως το "Minor Swing", "Daphne", "Belleville", "Djangology", "Swing '42" και το "Nuages" (Γαλλικά για το "Σύννεφα").

H μουσική αυτή γνώρισε μεγάλη άνοδο στην Ευρωπη μεταξύ ‘35-’45, την περίοδο που ηχογραφούσε ο Django Reinhardt με το κουιντέτο του "Hot Club de France".

Άφησε την τελευταία του πνοή στις 16 Μαίου 1953 σε ηλικία 43 ετών από εγκεφαλική αιμοραγία έξω από το σπίτι του καθώς γυρνούσε από ένα club του παρισιού όπου έδινε παραστάσεις.

Η μουσική του αναβιώθηκε δυναμικά τη δεκαετία του ΄80 και από τους συνεχιστές του Django πήρε το όνομα gypsy jazz ή jazz manouche.

Βάλτε ένα κρασάκι , ανοίξτε τα ηχεία και
Καλή σας ακρόαση !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου